Oznam pre predajcov elektriny vyrobenej z obnoviteľného zdroja

25.08.2011 Celý región

Colný úrad Prešov v súvislosti s čoraz viac sa rozširujúcim používaním vlastných zdrojov na výrobu elektrickej energie v domácnosti upozorňuje širokú verejnosť na nasledujúce skutočnosti:

V zmysle § 7 ods. 1 písm. e) zákona č. 609/2007 Z. z. o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu a o zmene a doplnení zákona č.98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 609/207 Z. z.“) je od spotrebnej dane z elektriny oslobodená elektrina vyrobená z obnoviteľného zdroja, ak je dodaná konečnému spotrebiteľovi elektriny alebo je spotrebovaná právnickou osobou alebo fyzickou osobou, ktorá ju vyrobila a ak ide o výrobu elektriny
1. v solárnom zariadení
2. vo veternej elektrárni,
3. v zariadení na využitie geotermálnej energie,
4. vo vodnej elektrárni,
5. v zariadení na využitie biomasy alebo výrobku vyrobeného z biomasy,
6. v zariadení na využitie metánu uvoľneného z opustenej uhoľnej bane,
7. v palivovom článku.

Podľa § 7 ods. 1 písm. j) zákona č. 609/207 Z. z. je od spotrebnej dane z elektriny oslobodená elektrina používaná koncovým odberateľom elektriny v domácnosti.

Z vyššie uvedených ustanovení zákona vyplýva, že od spotrebnej dane z elektriny je oslobodená napr. domácnosť, ktorá vyrába elektrinu v solárnom zariadení a všetku takto vyrobenú elektrinu aj spotrebuje. Ak však domácnosť vyrába elektrinu v solárnom zariadení a z dôvodu, že vyrobené množstvo je väčšie, ako je schopná spotrebovať, časť takto vyrobenej elektriny dodáva do distribučnej siete, je povinná registrovať sa na miestne príslušnom colnom úrade (najneskôr v deň prvej dodávky) ako daňový dlžník podľa § 11 ods. 6 zákona č. 609/2007 Z. z.. V prípade nesplnenia tejto povinnosti hrozí subjektu sankcia vo výške od 66,38 € do 3 319,39 €.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región